A II. Állatkertek Éjszakája - 2013. augusztus 30. (péntek)

Egy éjszakai állatkerti sétának egyedi, különleges hangulata van. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években több magyarországi állatkertben is szerveztek kisebb-nagyobb esti programokat a közönség számára. A tavalyi évben a Magyar Állatkertek Szövetségének kezdeményezésére augusztus utolsó péntekén több intézmény együttesen szervezett éjszakai állatkerti programot. A hagyományteremtő szándékkal megindított kezdeményezéshez akkor nyolc bemutatóhely csatlakozott országszerte. Mivel a rendezvény mindenütt nagyon sikeresnek bizonyult, idén még több programmal és még több résztvevővel rendezik meg a II. Állatkertek Éjszakáját, amelyre ismét augusztus utolsó péntekén – vagyis 30-án – kerül sor. Ezen az estén országszerte tizenkét állatkert, vadaspark és más „állatos” bemutatóhely várja a látogatókat.

A főváros vonzáskörzetében három intézmény, a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Tropicarium kínál programokat az Állatkertek Éjszakája alkalmából. Vidéken a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a győri Xantus János Állatkert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a Kecskeméti Vadaskert, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a Pécsi Állatkert, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, a Szegedi Vadaspark, valamint a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark várja a nagyközönséget esti, éjjeli nyitva tartással és számos különleges látnivalóval.

Az egyes bemutatóhelyek által kínált programok igen változatosak, azok részletesen az egyes intézmények honlapjain olvashatók. Néhány példát azonban mégis érdemes kiragadni.

A Budakeszi Vadasparkban 19 órától várják a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni.

Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben a programok 19 órakor kezdődnek és egészen éjfélig tartanak. A kert több pontján meg lehet majd ismerni az állatgondozók munkáját, sőt, a Mérgesházban a veszélyes állatok gondozásához használt eszközöket is bemutatják. Az állatgondozók emellett különleges kulisszatitkokról, az állatok gondozásának fogásairól mesélnek tizenegy különböző helyszínen. A Varázshegy minden terme nyitva lesz, minden negyedórában más-más érdekes programmal, térhatású vetítésekkel és időgép szimulátorral várják a látogatókat. Az állatkerti sétautakon a gondozók által sétáltatott jószágokkal, alpakával, törpelóval, szamárral, rókamangusztával, szurikátával és óriáskígyóval is találkozhat a közönség. A Nagyszikla felszínén fényjáték, a fókamedencénél az oroszlánfókák éjszakai tréningje, a Citruskerben mediterrán illatos kert, a Lepkekertben éjszakai lepke bemutató, a vombatoknál és az éji majmoknál éjszakai állatles teszi teljessé a programot.

A szintén Budapesten, közelebbről Budatétényben működő Tropicarium látogatói megtudhatják, hogyan képesek egyes állatok világítani az éjszaka sötétjében, hogyan néznek ki mikroszkóp alatt azok az élőlények, amelyek a vízi tápláléklánc alapját képezik, kipróbálhatják, könnyű-e vagy nehéz felismerni az állatokat a hangjuk, vagy éppen a szemük alapján, sőt részt vehetnek egy misztikus hangulatú cápalesen is. A 19:30-kor és 21:30-kor induló „moonlight” (azaz holdfény-) túrák keretében alaposan megismerhetik a Tropicarium élővilágát, sőt még a kulisszák mögé is bepillanthatnak.

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében romantikus sétára várják vendégeket: fáklyák fényénél járhatják körbe a parkot. 19 órától 23 óráig óránként vezetett túrára indulhatnak az érdeklődők. Látványetetéssel készülnek az éjszakai életét élő Pálmaházban. „Borzongató simogató” várja a bátrabbakat a Hüllőházban, ahol tapintható közelségbe kerül néhány kevésbé népszerű, ám valójában roppant érdekes és szimpatikus állat is. Az éjszakai látogatást vidámparki játékok és szoboravató teszi még emlékezetesebbé.

A Kecskeméti Vadaskert hangulatos esti megvilágítással várja a közönséget, amelyhez a fényt fáklyák szolgáltatják majd. 19 óra 30 perctől meghitt esti séta indul a ragadozók és más állatok látványetetésével egybekötve, 21 órától pedig Elzával, a kilenchónapos ifjú oroszlánnal ismerkedhetnek meg a látogatók.  

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban az elsősorban éjszaka aktív állatfajokkal lehet látványetetéseik során megismerkedni, melyek során a gondozóktól az állatokkal kapcsolatos plusz információkat is megtudhatnak az érdeklődők. Aki szeretné legyőzni félelmeit, az a „nemszeretem állatokkal” is közelebbi barátságot köthet. A program során fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben.

A Pécsi Állatkert programjai három különböző helyszínen várják a nagyközönséget: egyrészt magában az Ángyán János utcai tulajdonképpeni Állatkertben, másrészt a belvárosi Akvárium-Terráriumban, harmadrészt pedig a kezdeményezéshez csatlakozó Planetáriumban, amely a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található. Az Állatkertben látványetetéssel egybekötött éjszakai vezetéseket tartanak az egyiptomi állat-istenségek témakörében. Az Akvárium-Terráriumban zseblámpás szakvezetésre, látványetetésre, kígyó és denevér simogatásra invitálják az érdeklődőket, a Planetárumban pedig az állatvilág és a csillagképek kapcsolatát bemutató, „Állatok az égbolton” című előadást lehet megtekinteni a délutáni órákban több időpontban is.

Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban rendhagyó éjszakai „holdfénytúra” keretében ismertetik meg az érdeklődőket az akváriumok kékesen derengő világával, természetesen szakértő idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok számára előzetes regisztráció alapján merülési lehetőséget is biztosítanak az óriás tokhalak, vizák közé. Jó idő esetén „Képek az éjszakában” címmel zenés diavetítés tartanak, az Ökocentrum kilátótornyára felvetített képekkel.

A Szegedi Vadaspark egész napos programot kínál. Napközben az állatkerti munkával ismerkedhetnek a látogatók. A Vadaspark dolgozói betekintést nyújtanak egyes háttérhelyszínekre (pl. a zsiráfház – zsiráfetetéssel), vagy éppen ügyességi játékok keretében kaphatnak a vállalkozó kedvű vendégek némi ízelítőt a gondozói munkából. 19.00-kor nem zárul a pénztár, és az esti program során borjúfókák esti iskolája (20.00) mellett a fehér oroszlánok lakomáját (21.00) nézhetik meg a kíváncsi látogatók.

Az egyes intézmények programkínálatának egyedisége mellett az Állatkertek Éjszakája programjainak belépti díja is eltérő az egyes helyszíneken. A főváros vonzáskörzetében működő három bemutatóhely, a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium azonban olyan kombinált jegyet is kínál, amely mindhárom helyszínre érvényes, sőt, ezt a jegyet a Budakeszi Vadasparkban és a Tropicariumban a következő két napon nap közben is elfogadják. A fővárosi kombinált jegy ára 3300 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek azonban kedvezményes, 2200 Ft-os áron váltható meg. Pécsett, ahol az Állatkertben, a belvárosi Akvárium-Terráriumban és a Planetáriumban is lesznek programok, a három helyszínre külön-külön és kombináltan is váltható belépőjegy. Ez utóbbi teljes áron 2000 Ft-ba, gyermekek, diákok és nyugdíjasok részére 1500 Ft-ba kerül.

J o o m l a T e m p l a t e - by J o om l a g e . c o m