Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) sajtóközlemény

„Te egyszer és mindenkorra felelős vagy azért, amit megszelídítettél!”

A Saint-Exupéry Kisherceg című csodálatos alkotásból származó idézetre a magyar állatkertek egyfajta kötelező érvényű mottóként tekintenek. A koronavírus miatti bezárás okán sajnálatosan nehéz anyagi helyzetbe került minden ilyen típusú intézmény, de az állatok nem szenvedhetik meg a történelmileg példátlan szituációt. A veszélyhelyzetben közös erőfeszítés, nagyvonalú összefogás szükséges a túléléshez. A Magyar Állatkertek Szövetsége ennek érdekében 2021. február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze és hozott elvi döntést a lehetséges segítség alapjairól.

A koronavírus pandémia második hulláma miatt a hazai állatkertek 2020. november 11. óta ismét zárva vannak. A 2020 tavaszi kéthónapos kényszerszünetet követően ez az időszak minden mindannyiukat rendkívüli nehézségek elé állít. Az állatkertek üzemeltetése zárt kapuk mögött sem állhat meg, az állatállományt minden esetben felelősen el kell látni. A látogatók elmaradása miatt kieső bevételek minden állatkertnek hiányoznak, azonban a magánalapítású, üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkerteket még nehezebb helyzetbe kerültek.

A Magyar Állatkertek Szövetségének bár nem feladata a tagsági körén kívül eső szervezetek képviselete, felismerve és átérezve a magánalapítású állatkertekben élő állatok aggasztó helyzetét, a Szövetség tagjainak felajánlásaiból létrehoz egy visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló pénzügyi keretet.

A kezdeményezést Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is támogatja. Az EMMI a Szövetség által összegyűjtendő támogatási összeget egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növeli.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy az állatok iránti felelősségvállalás alapja a természet iránti feltétel nélküli tisztelet és szeretet. Assisi Szent Ferenc „Farkas tesvér”-nek és „Húcsokáim, madarak”-nak szólította állat-barátainkat – kijelölve számunkra a bennünket körülvevő, ajándékba kapott élővilággal való bánásmód kereteit. Az állatokról való szerető gondoskodás, a velük való harmonikus együttműködés velünk született kötelességünk. Azt a bizalmat, szépséget, ragaszkodást, amit az állatoktól kapunk, lehetőségeinkhez mérten vissza kell adnunk. A jelen támogatási forma mindezen alapgondolatokat tudatosítva nyújt megoldást az állatkertek járványhelyzet okozta fenntartási nehézségeiből következő kihívásokra.

Ovádi Péter hangsúlyozta, az állatvédelemben csak összefogással érhetünk el eredményeket. A miniszteri biztos szerint a létrejövő pénzügyi keret szimbóluma a szolidaritásnak és az együttműködésnek.

Az összefogással létrehozott támogatási keret szétosztására a Magyarországon működő magánalapítású állatkerteket tömörítő Szövetség tesz majd javaslatot. A MÁSZ által megfogalmazott cél, hogy nem kizárólag a Magánállatkertek Szövetségének tagjai, hanem mindazok a törvényes engedélyek birtokában működő magánalapítású állatkertek, vadasparkok pályázhassanak az anyagi segítségre, amelyeknek már az állatok életben tartásához szükséges alapvető takarmányok beszerzése is gondot jelent.

Egyidejűleg a Magyar Állatkertek Szövetsége szeretné kifejezni köszönetét minden segítőkész magánszemélynek, illetve cégnek, akik már eddig is támogatták a kedvenc állatkertjüket a nehéz helyzet túlélésében. Erre sajnos mindaddig szüksége lesz a magyar állatkerteknek, amíg nem fogadhatnak látogatókat a járványhelyzet miatt.

A támogatási javaslattal kapcsolatosan további információt az alábbi elérhetőségeken kaphatnak: magyarallatkertekszovetsege@gmail.com

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) 1983-ban történt megalapítása óta képviseli a hazai állatkerteket, végzi az állatkertészeti munka szakmai küldetéseinek felügyeletét, az állatkertek által végzett fajmegőrző és természetvédelmi célkitűzéseihez szükséges tudományos és gyakorlati sztenderdek összehangolt alkalmazását. A jelenleg 13, nemzetközi szakmai akkreditációval is rendelkező taggal működő szövetség a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosával összefogva segítő kezet nyújt a pandémia miatt nehéz helyzetbe került, nem MÁSZ-tag, magánalapítású állatkertek részére, az állatok érdekeit elsődlegesen szem előtt tartva.

Vélemény, hozzászólás?