Fővárosi Állat és Növénykert

Magyarország legrégebbi, fajokban leggazdagabb, legváltozatosabb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található. Az állatok, a növények, a családi programok, a műemlékek és műalkotások, a természeti és kulturális élmények, a természetvédelem, a tudomány, és persze a természet közeli szabadidős programok, a természet felfedezésének kertje. Az intézmény gazdag múltjának örökségeként műemléki oltalom alatt álló, a XX. század első éveinek békebeli világát idéző patinás épületek adják meg az épített környezet hangulatát. A terület nemcsak szépen parkosított, hanem több ezer növényfajt felvonultató gyűjteményes kert is egyben. Az eredeti szépségüket felidéző módon, de a korszerű állattartás igényeinek megfelelő formában felújított régi, és a műemléki környezetbe simuló új létesítményeiben érdekes, változatos, az élővilág sokféleségének széles keresztmetszetét nyújtó állatállományt mutat be. A közönség több helyen be is mehet az állatok közé. A kiváló szaporítási eredményeknek köszönhetően igen sok állatnál, köztük számos veszélyeztetett fajnál látni cseperedő kisállatokat, kölyköket, fiókákat. A bemutatás mellett rengeteg program és élmény várja a látogatókat: állatsimogató, látványetetések, fóka és elefánt tréning, „Állatok akcióban” bemutatók . A kellemes időtöltéshez számos további szolgáltatás járul hozzá, köztük játszóterek, vendéglátó egységek és különféle kényelmi berendezések. Évente több kiemelt eseményre (Állatok farsangja, Föld Fesztivál, Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat, Állatkertek Éjszakája, Állatszeretet Fesztivál) is sor kerül. Az intézmény kiterjedt ismeretterjesztő, közművelődési munkát és természetvédelmi tevékenységet folytat, széleskörű hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokat ápol. Fejlesztési területén folyamatban van a Holnemvolt Vár nevű új játszópark (nyitás: 2018), a 700 parkolóhelyet kínáló Hermina Garázs (2019) és egy 5 hektáros bemutató komplexum, a Pannon Park (2021) kialakítása.

Ismeretterjesztés oktatás:
Fél évszázados múltra tekint vissza az Állatkert oktatási és szervezett pedagógiai programja. Egyedülálló bemutatási és szemléltetési lehetőségek teszik az Állatkertet páratlan oktató színtérré. Segítik a tudományos gondolkodásmód kialakulását, természettudományos kompetencia fejlesztését óvodások és iskolások részére egyaránt. Fesztiválokkal, pedagógus nyílt napokkal, hétköznapokon és hétvégén színes közönségprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

Név: Fővárosi Állat-és Növénykert
Bejárat feletti név: Állatkert
Cím: Budapest , XIV. kerület Állatkerti krt. 6-12
Látogatói bejárat: Főkapu

Központi telefonszám: 06/1/273-4900
Információs vonal: 06/1/273-4901
Honlap: www.zoobudapest.com
Facebook: www.facebook.com/allatkert/
Instagram: www.instagram.com/zoobudapest/
Twitter: https://twitter.com/budapestzoo/
E-mail: info@zoobudapest.com

Alapítás éve: 1864 (nyitás: 1866)
Terület: 10,76 hektár (a kert klasszikus területe) + 7,89 hektár (fejlesztési terület) + 0,38 hektár (karantén) + 0,61 hektár (Margitszigeti Kisállatkert)
Fajok száma*: 896
Egyedek száma*: 10.445
Főbb specialitások: gazdag gyűjtemény, elefántok, zsiráfok, vízilovak, emberszabású majmok, ritka nagymacskák, dél-amerikai, ausztrál és madagaszkári fauna, Varázshegy, Holnemvolt Vár, nyaranta lepkekert, gazdag botanikai gyűjtemény, patinás műemlék épületek, játszóház-játszópark, étterem, falatozók, cukrászda, kávézó

Az állatkert vezetője: Szabó Roland főigazgató
Dolgozók létszáma*: 233 fő
Látogatók száma**: 965.000 fő
Tagság: WAZA, EAZA, MÁSZ, IZE, BGCI, MABOSZ

*2020.01.01-én
**2019. év folyamán