Jászberényi Állat- és Növénykert

Kis állatkert – nagy élmény!

Állatkertünk célja, állatainknak a lehető legjobb körülmények között tartása és bemutatása, ezért kifutóink a természetes élőhelyeket utánozva tágasak és környezeti elemekkel gazdagítottak. A hely szűke miatt a nagytestű állatokat kistestűek váltották fel, így a látogatóink egy szép, családias hangulatban eltöltött nap megismerkedhetnek azzal, hogy “kicsiben” is milyen sokrétű és színes az élővilág.

2001 óta – az országban egyedül – rendszeres látványetetési programmal várunk minden érdeklődőt. Ez azt jelenti, hogy állataink etetési idejét elosztottuk egész napra és nem csak eléjük tesszük a takarmányt, hanem annak megszerzéséért az állatoknak meg kell dolgozniuk. Ezeket az akciókat a gondozók kis előadása kíséri, ahol sok érdekesség megtudható az adott fajról.

Az elmúlt évek alatt nagy fejlődésen mentünk keresztül. Sikerült a múlt szűk, sokszor nyomasztó ketreceitől megszabadulni és új az állatok és a látogatók igényeinek megfelelő korszerű bemutatókat építeni. Ezzel párhuzamosan az állatállomány is megfiatalodott illetve kicserélődött, így az elmúlt időszakban sok kis újszülöttnek örülhettünk.

Állatkertünk érdekességei közé tartozik az afrikai madárröpde, ahol a vendégeink együtt lehetnek a keselyűfejű gyöngytyúkokkal és más afrikai madarakkal. A nálunk eltöltött idő során találkozhatnak még tarajos sülökkel, szurikátákkal, óriáskígyókkal, hiénákkal, gibbon családdal és a gyerekek által legjobban kedvelt makikkal, a kattákkal is.

Az állatkerti munkánkon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a természetvédelemre is. Évente sok sérült állat, főleg madár kerül be hozzánk, melyeket igyekszünk meggyógyítani, illetve szabadon engedni. Természetvédelmi tevékenységünket a térségben működő hasonló szervezetekkel együtt végezzük.

A Jászberényi Állat- és Növénykert szerves része az arborétum, ahol három tanösvényünket végig járva a madárvédelemmel, az erdők fáival és a hazai állatkertekkel kapcsolatos információkkal lehetnek gazdagabbak.

A hazai állatkertekhez hasonlóan fő feladatunknak tekintjük az oktatást és természetvédelmi nevelést. Egész évben fogadjuk a hozzánk látogató gyermek- és felnőtt csoportokat, szakköröket szervezünk, illetve a nyár folyamán zoo-táborba várjuk az általános iskolás gyermekeket.

Név: Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető. Nonprofit Zrt., Állat-és Növénykert
Állatkert címe: 5100 Jászberény, Fémnyomó út 3.
A Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. címe: 5100 Jászberény, Margit-sziget 1.sz.

Telefon: +36 30 657-5619 (állatkert), +36 57 411-618 (Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt.)
Fax: +36 57 411-618 (Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt.)
Honlap: jaszberenyzoo.hu
Facebook: www.facebook.com/J%C3%A1szber%C3%A9nyi-%C3%81llat-%C3%A9s-N%C3%B6v%C3%A9nykert-262759547146586/
Twitter: www.twitter.com/JaszberenyZOO
E-mail
: info@jbzoo.hu

Alapítás éve: 1979
Terület: 4,5 hektár
Fajok száma*: 149
Egyedek száma*: 1135
Főbb specialitások: látványetetési program, arborétum-tanösvény, természetvédelmi oktatás, afrikai madár-röpde

Az állatkert vezetője: Horgosi Zsolt vezérigazgató (Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt.), Sárközy Tamás gyűjteményvezető;
Dolgozók létszáma*: 23 fő
Látogatók száma**: 87.254 fő

Tagság: MÁSZ, EAZA, EAZWV, Species360, Kokosz

*2020.01.01-én
**2019 folyamán