Rákosi vipera

(Vipera ursinii rakosiensis)

Természetvédelmi vonatkozások:
IUCN besorolás: EN – Veszélyeztetett
Hazai védettség: fokozottan védett, eszmei érték: 1.000.000.- Ft

A rákosi vipera (mely 35-60 cm testhosszával hazánk legkisebb kígyója) eredetileg Ausztriától Bulgáriáig több helyen is előfordult, de mára mind két országból, továbbá Romániából is kipusztult. Jelenleg csak hazánkban élnek populációi: kettő a Hanságban és legfeljebb tíz a Kiskunságban. A teljes hazai állománya maximum 500 példány körül valószínűsíthető.

Állatkerti előfordulás
Állatkertekben meglehetősen ritka a világon jelenleg három helyen (Bécs, Budapest és Szeged) láthatóak, összesen kevesebb, mint 10 egyedét gondozzák.

Érdekességek
– Az Alföldön a homoki vipera névvel illették, azonban a hivatalos természettudomány ezt a megnevezést egy másik faj (Vipera ammodytes) megjelölésére alkalmazza. Egyéb elnevezések: parlagi – vagy rákosréti vipera.
– A legtöbb vipera elevenszülő, ahogy ezt nevük is sejtetni: vipera=vivipara=elevenszülő.
– A rákosi vipera mérgeskígyó. Mérgét elsősorban a zsákmányszerzésben vagy ha nincs más választása védekezésre használja. Ritkasága, rejtőzködő életmódja miatt, igen kevés marás történik. Ráadásul mérge a felnőtt emberre veszélytelen, mindössze méhcsípés szerű tüneteket okoz. Az esetleges allergiás reakció miatt, azért érdemes orvoshoz fordulni. Az utóbbi 50 évből nincs tudomásunk halálos kimenetelű marásról.
– A faj hazai védelméről bővebben a www.rakosivipera.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Jó tudni: Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett!