Miskolci Állatkert

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy Nagy Lajos 1355-ben királyi vadaskertet hozott létre a Csanyik-völgyben. 1983-ban pedig éppen a Csanyik-völgy szomszédságában létrejött a Miskolci Állatkert és Kultúrpark – akkori nevén vadaspark.

Alapítás óta célunk, hogy a Kárpát-medence élővilágát minél szélesebb körben mutassuk be látogatóinknak. Ez a célunk azonban túlmutat a hagyományos állatkerti állatbemutatáson, hiszen az állatkert területe közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Park területéhez, így ízelítőt adhatunk a Bükk hegység gazdag növényvilágából is. Az állatkert természeti környezete az erdei tanösvényünk bejárásával lehetőséget ad az őshonos élővilág megismerésére is.

További célunk, hogy a földi élővilág sokszínűségét is be tudjuk mutatni, ezért ma már távoli tájak állataival is lehet találkozni állatkertünkben. Köztük a természetből már kihalt David-szarvas és a veszélyeztetett kulán jelenleg csak Miskolcon látható az országban.

Az országban egyedülálló kezdeményezés az állatkertünkben, hogy emléket kívánunk állítani az ember által kipusztított állatfajoknak egy-egy életnagyságú bronzszobor formájában. Az állatokon kívül a 20. század jelentős természettudósok szobrai is megtalálhatóak itt, így Gerald Durrell szobra is, aki életét arra szentelte, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen csodálatos értékeket veszít el a világ, ha kipusztul egy faj.
Állatkertünk törekvése, hogy minél aktívabban bekapcsolódjon a környezet-, természet- és állatvédelem népszerűsítésébe, minden korosztály – de különösen a felnövekvő ifjúság – természettudományos és környezettudatos nevelésének elősegítésébe.

2018-2019-ben valósul meg az állatkert eddigi legnagyobb beruházása, amelynek során az infrastrukturális fejlesztések mellett új, tematikus állatbemutatókat is kialakítunk.

Név: Miskolci Állatkert (üzemeltető: Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.)
Cím: 3535 Miskolc, Csanyik-völgy (székhely: 3531 Miskolc, Győri kapu 48-50.)

Telefon: +36-46-332-121
Fax: +36-46-332-121
Honlap: www.miskolczoo.hu
Facebook: www.facebook.com/MiskolcZoo/
Instagram: www.instagram.com/miskolczoo/
Twitter: twitter.com/miskolczoo
E-mail: info@miskolczoo.hu

Támogatás (adószám): Miskolci Állatkertészeti Kultúráért Alapítvány, adószám: 18436556-1-05

Alapítás éve: 1983
Terület: 21,2 ha
Fajok száma*: 118
Egyedek száma*: 800
Főbb specialitások: természetvédelmi szoborpark, erdei tanösvény, eurázsiai fauna

Az állatkert vezetője: Jánosi Ferenc állatkert és kultúrpark vezető

Dolgozók létszáma: 35
Látogatók száma**: 112.556 fő
Tagság: MÁSZ, Species360, MME

*2020.01.01-én
**2019-ben