Szegedi Vadaspark

Szegedi Vadaspark, a természet kertje! Magyarország legnagyobb területű, közel 45 hektáron fekvő állatkertje 1989 óta várja a látogatóit. Különlegessége, hogy – bár Szeged belvárosától mindössze 2,5 km-re található – természetes környezetben fekszik, a vadasparki tölgyerdő és a Sancer-tó partja önmagában is kellemes és megnyugtató élménnyel szolgál a kirándulóknak. Az állatgyűjteménye viszont annál több izgalmat nyújt, hiszen a nagy állatkerti kedvencek mellett, mint a dél-afrikai oroszlán, a zsiráf, a szurikáta és – 2018 májusától – az ázsiai elefánt, számos igazi ritkasággal is találkozhatnak a látogatók. A Vadasparkot emellett természetvédelmi és oktatási tevékenysége teszi kiemelkedővé régiónkban.

A Szegedi Vadaspark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagjaként számos nemzetközi fajmegmentési programban (EEP, ESB) vesz részt, az állatgyűjteményünk minden harmadik faja ilyen programos állat – a legnagyobb arányban Magyarországon. Az állatkertben található Természetvédelmi Mentőállomás évente közel ezer vadon megsérült vagy elárvult állatot, főleg madarat fogad, az Európai Unió normáinak megfelelő karantén épületében pedig többször fogad csempészektől, illegális tartóktól elkobzott madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket. Az állatkert munkatársainak munkáját ismeri el a Pro Natura emlékplakett, amelyet a Szegedi Vadaspark 2001-ben kapott a környezetvédelmi minisztertől. Szakmai elismertségét mutatja, hogy igazgatói közül ketten, Dr. Gősi Gábor (1955-2006) és Veprik Róbert a Magyar Állatkertek Szövetségének elnökei lehettek.

A szegedi az első magyar állatkert, ahol zoopedagógus kollégát alkalmaztak, és jelenleg is kiemelt területnek számít az oktatás és nevelés. Szakképzett pedagógus munkatársaink várják – előzetes egyeztetés szerint – foglalkozásra a gyermekeket, vállalunk idegenvezetést magyar és angol nyelven (szintén egyeztetés szerint). A munkánkat nagyban segíti a korszerű Természetvédelmi Oktatóközpontunk, amely kisebb rendezvények tartására is alkalmas. A látogatókat március közepétől november elsejéig, hétfő kivételével minden nap egy különleges bemutató program várja, amely a Zoo Típusú Találkozások nevet viseli. Ennek részeként munkatársaink meghatározott időpontokban és helyszíneken izgalmas bemutatókat és szakszerű előadásokat tartanak az ott élő állatokról. Előzetes egyeztetéssel angol nyelvű foglalkozások megtartását is vállaljuk.

A Szegedi Vadasparkra jellemző, hogy az állatfajok a földrajzi elterjedésük szerint csoportosulnak, különösen a dél-amerikai, afrikai és európai területeink jelentősek. Az állatok korszerű, természetes és tágas kifutóban élnek, többségük a téli hidegben is látható, amikor házaikban maradnak. A Szeged Vadasparkban körülbelül 200 faj egyedével találkozhatnak a látogatók. Köztük olyan ritkaságokkal is, amelyek európai viszonylatban is kuriózumoknak számítanak, mint például a Darwin-nandu, a füles keselyű, az Alaotra-tavi bambuszmaki, a csupaszpofájú tamarin, az aranyarcú gibbon, a sörényes hangyász, a sörényes farkas, a ködfoltos párduc, a rozsomák, a fossza és az alföldi anoa. Természetesen nem maradhatnak el az olyan megszokott állatkerti kedvencek sem, mint a pápaszemes pingvin, a borjúfóka, a fehér oroszlán, a zsiráf és a szurikáta. 2018. májusától, az állatkert addigi történetének legnagyobb mértékű fejlesztésének eredményeként, ázsiai elefántot is láthatnak a látogatók közel egy hektáros területen, amely egyben a legnagyobb elefánt bemutató Magyarországon. A bemutatórendszerben szarvcsőrű madarak, kiskarmú vidrák és pettyes szarvasok is láthatók. A 2020-ban újabb ázsiai tematikájú bemutató készült el, az indiai orrszarvúak háza és kifutója.

A természetvédelmi területen, tölgyerdőben található állatkert természetes környezetével az állatok megtekintésén túl kellemes kikapcsolódást, pihenést nyújt az idelátogatóknak, kiknek kényelmét játszóterek, pihenők és büfé szolgálja. Állatkertes ajándékok, köztük speciális szegedi emléktárgyak is vásárolhatóak az ajándékboltunkban. Az érdeklődők számos rendezvény közül válogathatnak, amelyek nemcsak hasznosak, hanem szórakoztatók is. Különösen a nyáron havonta egyszer tartott éjszakai állatkerti túra, illetve az október 31-én az vadasparki halloween est szolgál számos meglepetéssel!

Szívesen látjuk a Szegedi Vadasparkban, amely a fölfedezésére vár!

Név: Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft.
Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.
Látogatói bejárat: 6725 Szeged, Szél u. 90.

Telefon: +36 62 542 530
Honlap: www.zooszeged.hu
Facebook: www.facebook.com/szegedivadaspark/
Instagram: www.instagram.com/szegedzoo/

E-mail: info@zoo.szeged.hu

Támogatás (adószám): Szegedi Vadasparkért Alapítvány, adószám: 19083694-1-06

Alapítás éve: 1989
Terület: 45 ha
Fajok száma*: 211
Egyedek száma*: 1825
Főbb specialitások: természetes, erdei környezetben földrajzi elterjedés szerint csoportosított állatfajok, kiemelten magas arányban (33%) nemzetközi fajmentő tenyészprogramok (ESB, EEP) keretében tartott fajok számos ritkaság, mint a fossza, karmosmajmok, alföldi anoa, sörényes farkas, valamint nagy állatkerti kedvencek, mint a zsiráf, szurikáta, nagymacskák és az ázsiai elefánt

Az állatkert vezetője: Veprik Róbert ügyvezető igazgató

Dolgozók létszáma: 58
Látogatók száma**: 219.318 fő
Tagság: MÁSZ, EAZA, ISIS

*2020.01.01-én
**2019-ben