Nagyerdei Kultúrpark

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit. A vidéki kertek sorában elsőként alapított állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe. Az alapítás kori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 170 fajának mintegy 900 példányát.

Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott, egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élővilág megőrzésében. Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia. Kicsik és nagyok számára az önálló „felfedezések” élményét, az állatvilág, a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát ismegismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.

Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert, új „élőhely”-típusú bemutatóit is láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik, és az ilyen körülmények között élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.A kert különleges értékei közé tartoznak a fehérkezű gibbonok. Jerry és Lenocska elsőként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot.

A nílusi vízilópár, Linda és Szigfrid lánya, vezérnősténnyé nőtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben. A látogatók kedvencei a feketefejű pókmajmok, a kétujjú lajhárok, és a recés zsiráf. Az állatkert 1961-től összevonva működik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven.

A Vidámpark 21 játéküzemével a régió legnagyobb és legpatinásabb intézménye. A Kultúrpark területe 1994-től természetvédelmi oltalom alatt áll és az itt megtalálható 650 növényfajával tölti be a növénykerti feladatokat. Az intézmény alapító tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének és 1994-től teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.

Név: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.
Cím: 4032 Debrecen, Ady Endre út 1.

Telefon: +36 52 310-065
Honlap: www.zoodebrecen.hu
Facebook: www.facebook.com/zoodebrecen
E-mail: info@zoodebrecen.hu

Alapítás éve: 1958
Terület: 17 hektár
Fajok száma*: 159
Egyedek száma*: 845
Főbb specialitások: vidámpark,  növénykert, nílusi víziló, fehérkezű gibbon, zsiráf-bemutató, észak-kínai leopárd, afrikai madárröpde, Pálmaház és terrárium, Illatkert

Az állatkert vezetője: Dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató

Dolgozók létszáma: 69
Látogatók száma**: 148.946 fő
Tagság: EAZA, MÁSZ, Species360

*2020.01.01-én
**2019-ben