Xantus János Állatkert

Az 1967-ben megnyitott állatkert jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Jelenleg több mint 140 állatfaj 1400 egyedét mutatja be az eredeti élőhelyükhöz hasonló, nagy kifutóterületeken. Látványetetések, állatbemutatók, különleges állatfajok, egész évben folyamatos rendezvények, kiállítások várják az idelátogatókat.

Rendhagyó és Családi rendezvények:
Húsvét, Gyermeknap, Állatkertek éjszakája, Állatok világnapja, Halloween, és az Állatok karácsonya, további családi programok

Állatbemutató:
Tavasztól őszig látványos és vidám állatbemutató biztosít kikapcsolódást az egész család számára. A műsor után minden kedves nézőnknek lehetősége van néhány „szereplő” megsimogatására és egy kis beszélgetésre az állatkert kollégáival.

Csoportvezetés:
Tematikus és választott témakör alapján is fogadjuk a csoportokat. Törekszünk arra, hogy ne csupán információkat közöljünk a gyerekekkel, hanem interaktív módon irányítjuk őket. Jól érzékelhető, hogy a gyerekek és a pedagógusok is elgondolkodnak a látottakon, és a beszélgetés közben megpróbálják a látott állati viselkedést komplex módon elemezni, értelmezni.

Kalandozoo
A program különlegessége, hogy szakavatott kolléga vezetésével járhatják be az állatkertet, ahol látványos etetésekkel kísérve hallhatnak meglepő történeteket és sok érdekességet, az itt élő állatokról.

Zootábor:
A nyár folyamán 9 turnusban, 1 hetes napközis táborban vehetnek részt a 7-14 éves gyermekek. A résztvevők megismerkedhetnek az állatkert állataival, etethetik őket, részt vesznek a gondozásukban, bepillanthatnak az állatkert kulisszatitkaiba, miközben, az oktatásra és környezetvédelemre is nagy hangsúly kerül. Fajmentési és természetvédelmi programok bemutatása is zajlik: A Zootábor résztvevői megismerkedhetnek az állatvédelemmel, részt vesznek az Európai Állatkertek Szövetségének nemzetközi kampányain.
Program fogyatékkal élők számára: Sérült fiatalok állatkerti napja visszatérő programként szerepel rendezvénynaptárjukban.

FÜLES BÁSTYA
2011 decemberében megnyitotta kapuit a Füles Bástya az állatkert belvárosi „ kihelyezett tagozata” Az izgalmas kiállításnak a város egyik XVI. századi végvári bástyája ad otthont, ahol az Amazonas és Dél-Amerika őserdeinek csodás élővilága elevenedik meg, néhány egyed valóban kézzel fogható közelségben.
Közel 40 faj több száz egyede igazi kikapcsolódást nyújt az érdeklődőknek.

A kiállítás egyik leglátványosabb része egy 18 méter hosszú, 200 köbméteres paludárium, mely az Amazonas élővilágát mutatja be. A közönség a sétája során 40 méter hosszú útvonalon kísérheti végig a Föld legerősebb hangyájának, a levélvágó hangyának mindennapjait.

Csoportvezetéssel egybekötött állatsimogató:
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt jelent, ha néhány olyan állatot foghatnak a kezükbe, melyekkel nem találkoznak gyakran a hétköznapokban. Ez a program kiváló alkalom arra, hogy azok is, akik ezeket az állatokat eddig nem igazán kedvelték, most megbarátkozzanak velük és leküzdjék félelmeiket.

„Tanulmányi állatbemutató:”
2 órás foglalkozás során megismerkedhetnek a Füles Bástya lakóival, a Zoo-show egyes szereplőivel valamint a gondozók segítségével elkészíthetik az állatok ételeit és megetethetik őket.

Családi délutánok: „Legyél te is gondozó”
Havi rendszerességgel kerül megrendezésre, ahol a gyermekek és a szülők együtt fedezhetik fel az Amazonas rejtelmeit, sőt a gondozói feladatokba is bepillanthatnak. Közösen elkészíthetik néhány állat ételét. Ezek a délutánok tematikusan kapcsolódnak jeles napokhoz: Farsang, Föld napja, Víz világnapja stb.

Név: Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.
Cím: 9027 Győr Kiskút liget

Telefon: +36 96/618-367
Fax: +36 96/618-367
Honlap: www.zoogyor.com
Facebook: www.facebook.com/zoogyorofficial/

E-mail: zoogyor@zoogyor.com

Támogatás (adószám): 18533835-2-08

Alapítás éve: 1962
Terület: 11 ha
Fajok száma*: 144
Egyedek száma*: 1316
Főbb specialitások: Területileg és fajszámot tekintve is az afrikai állatok teszik ki a legnagyobb részét a gyűjteménynek, de jelentős a dél-amerikai, illetve ázsiai fajok aránya is. A Terráriumház kivételt képez ez alól, mert ott több kontinens trópusi flórája és faunája található meg jelenleg.A Füles-bástyában találhat paludárium az Amazonas élővilágát mutatja be.

Az állatkert vezetője: Dr. Andréka György ügyvezető igazgató
Dolgozók létszáma*: 50
Látogatók száma**: 188.885 fő
Tagság: MÁSZ, EAZA, ISIS

*2020.01.01-én
**2019-ben