Zsiráf

(Giraffa camelopardalis)

Természetvédelmi vonatkozások:
IUCN besorolás: VU – Sebezhető
Állatkerti tenyészprogram – EEP

A zsiráf – az egyik legnépszerűbb állatkerti állat – Afrikában élő párosujjú patás, a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény. Száraz szavannák lakója, előfordulása pedig nagyban függ az akáciáktól, amelyek levelei egyik fő táplálékát képezik. Minden zsiráf foltos, de a szőrzet színezete, a foltok méretei és kontúrjai alfajonként, a mintázat pedig egyedenként változik. Jelenleg 9 alfaját különítik el a tudósok.

Állatkerti előfordulás:
1826-ban jelent meg először a faj Párizsban (leszámítva, hogy a Római Birodalomban tartották korábban). Magyarországon elsőként a Fővárosi Állat- és Növénykert mutatott be egy nőstényt 1868-ban. Jelenleg már 6 magyarországi állatkertben láthatóak (Budapest, Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Szeged és Veszprém). A világ állatkertjeiben összesen 2000 egyedet gondoznak napjainkban.

Állatkerti kulisszatitok:
– Bár a zsiráfok békés növényevők, méretük és egyéb adottságaik miatt (pl. félénk, hirtelen megriadó állatok) még gondozóik sem járnak be közéjük. A hazai szabályozás szerint ráadásul veszélyes állatnak minősülnek.
– A zsiráfok szállítása korábban sok nehézséget okozott és nagy kihívás elé állította a szakembereket. Napjainkban azonban már léteznek speciális járművek és cégek akik kifejezetten ilyen feladatok végeznek mindenféle komolyabb nehézség nélkül.

További érdekességek:
– Tudományos nevének jelentése “tevepárduc”.
– Naponta körülbelül 2 órát alszanak, azt is több kisebb részletben.
– Mint a legtöbb emlősnek a zsiráfoknak is 7 nyakcsigolyája van.
– A zsiráfok nyelve kékes-fekete, hogy a nap ne tudja megégetni és akár 45 cm hosszú is lehet.