Pécsi Állatkert

Vadon a város felett!  A Pécsi Állatkert építése az 1960-as évek elején kezdődött. Akkor társadalmi munkában a pécsiek közösen alakították ki azt az intézményt, amely a mai állatkertnek is alapjául szolgál. Kezdetben a honi élővilág bemutatására törekedett a kert, ám sorba érkeztek az egy egzotikusabb élőlények is. 1985-ben az állatkert akvárium-terráriummal gazdagodott, amely Pécs belvárosában, egy törökkori pincerendszerben került kialakításra és ezzel nem csak hazai, de európai viszonylatban is egyedülálló módon és különleges hangulatban tudta bemutatni a halak, hüllők, kétéltűek és éjszakai állatok életét. Az állatkert a pécsiek és turisták számára is kedvelt úti cél volt, de az új évezredre már megérett a felújításra.

A 2013-ban indult Dél-Dunántúli Operatív Program keretében megvalósított beruházásnak köszönhetően a teljes állatkert megújult és modern, építészetileg, szakmailag és turisztikai szempontból is minőségi, a Dél-Dunántúlon egyedülálló attrakció nyithatta meg a kapuit 2016. május 20-án. A fejlesztés során Pécsi Zoo fogadóépülettel is gazdagodott, amely lehetővé tette, hogy az akvárium-terrárium és állatkert egy teljes gyűjteményét egy helyen tekintsék meg a látogatók. Az új Pécsi Állatkert a bemutatott fajok számában is túlszárnyalja elődjét. Nagyjából 250 faj, közel 1500 egyede tekinthető meg az intézményben. A tenger és a Föld vizeinek élővilágát mutatja be a fogadóépület alsó szintje. Itt a 100.000 literes akváriumban szirti cápával, császárhalakkal is találkozhatnak a látogatók, de megismerhetik a Tanganyika-tó élővilágát is, vagy belülről szemlélhetik, ahogy a főépülethez kapcsolódó fóka-medencében játszik Bonifác, az állatkert borjúfókája. Az emeleten a terrárium lakói várják a vendégeket.

A Pécsi Állatkertben a felújításnak köszönhetően bengáli fehértigrissel, csimpánzokkal, oroszlánokkal, barna medvével, perzsa leopárddal, pumával, számos majomfélével és sok már egzotikus állattal találkozhatnak a vendégek. A Pécsi Álaltkert területéből fakadóan kedvelt a gyermekes családok körében, hiszen 2,5-3 óra alatt körbejárható az intézmény és közelről, jól látható módon figyelhetők meg a nálunk bemutatott fajok. Állatkertünk számára fontos, hogy a látogatás ne csak passzív szemlélődés, de új ismeretekben bővelkedő találkozás legyen a sokszínű állatvilággal. A Pécsi Állatkertben ingyenes audio guide érhető el, amelynek segítségével a kihelyezett információs táblákon kívül még több ismerethez juthatnak vendégeink.
Az állatkert folyamatos programokkal, látványetetésekkel, a nyári időszakban madarászbemutatóval és igény esetén foglalkozással, csoportvezetéssel várja a látogatókat, amely lehetőségekről részletesen a www.pecszoo.hu oldalon tájékozódhatnak vendégeink.

Az állatkert több szolgáltatása a kisgyermekkel, illetve csecsemőkkel látogatók számára könnyíti meg a látogatást: babahordozó, akadálymentes közlekedés, kismamaszoba, több babakocsitároló, állatsimogató, állatkertet bemutató ingyenes hanganyag a nagyobbaknak, kincskeresőjáték, tanösvény (amely a nyár folyamán készül el).
Az állatkert a megszokott tevékenységeken túl különböző érdekes, egyedi programokkal is várja az érdeklődőket, mint például az ’Aludj a cápával!’, az ’Akváriumi keringő’ (a Pannon Filharmonikusokkal együttműködve), a ’Dúdoldázoo’, lehetőség van állati szülinapi buli rendezésére, illetve különböző oktató-nevelő programokon is részt vehetnek a diákok, mint a zoo-tábor, vagy a zoo-pedagógiai csoportos foglalkozások. Állatkertünk akadálymentesített.

Név: Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.
Cím: 7635 Pécs, Ángyán János utca 1.

Telefon: 72/312-788
Fax: –
Honlap: www.pecszoo.hu
Facebook: www.facebook.com/pecsallatkert/
Instagram: www.instagram.com/pecsiallatkert/
E-mail: info@pecszoo.hu

Támogatás (adószám): 20779694-2-02

Alapítás éve: 1961
Terület: 4,5 hektár
Fajok száma*: 308
Egyedek száma*: 1429
Főbb specialitások: A Pécsi Állatkert Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje, amely 2014 és 2016 során teljes felújításon esett át. Az állatkert akvárium-terrárium épületében tengeri halak és hüllők, kétéltűek gazdag gyűjteménye tekinthető meg. Az épület legnagyobb látványossága a 100.000 literes cápás akvárium. Az állatkert területén többek közt borjúfókával, vízilóval, bengáli fehér tigrissel, barnamedvével, oroszlánnal és 6 földrész izgalmas fajaival találkozhatnak a látogatók.

Az állatkert vezetője: Andricz Bertold ügyvezető
Dolgozók létszáma*: 48 fő
Látogatók száma**: 153.000 fő
Tagság: MÁSZ, EAZA

*2020.01.01-én
**2019-ben